Jaarverslag WBSO subsidie 2023 gepubliceerd

Jaarverslag WBSO subsidie 2023 gepubliceerd

22/5/2024
Jaarverslag WBSO subsidie 2023 gepubliceerd

Het jaar 2023 is inmiddels een tijdje achter de rug, en dat betekent dat er een nieuw WBSO jaar voorbij is. Het afgelopen jaar heeft de voorgaande jaren opnieuw overtroffen, lezen we in het onlangs gepubliceerd WBSO jaarverslag van 2023. Nederlandse bedrijven hebben dankzij de steun van WBSO subsidie wederom flink ingezet en geïnvesteerd in nieuwe innovaties. Dankzij WBSO subsidie hebben Nederlandse bedrijven in de gezondheidssector tot aan het klimaat nieuwe ontwikkelingenkunnen realiseren, die bijdragen aan het moderniseren van de huidige maatschappij.

Belangrijke cijfers uit het jaarverslag:

In 2023 hebben 19.392 bedrijven gebruik gemaakt van de WBSO subsidieregeling. Hiervan was een groep van 97% een midden- en kleinbedrijf, wat neerkomt op 1.041 mkb’ers. Hoewel de verhouding gelijk is gebleven ten opzichte van het jaar daarvoor, is de groep mkb’ers gegroeid met 3%.

In het jaar 2023 zijn er in totaal 82.067 ontwikkelingsprojecten door RVO toegekend. Deze ontwikkelingsprojecten zijn verspreid over heel Nederland. Een plek waar duidelijk veel ontwikkelingsprojecten zijn geweest in 2023 is het COROP-gebied Groot-Amsterdam. Met een aandeel van maar liefst 18% bevinden de meeste starters zich in deze regio.  

In 2023 is de totale investering opnieuw gestegen ten opzichte van het jaar hiervoor. In totaal is er een bedrag van € 8,7 miljard geïnvesteerd, wat een stijging ruim 6% laat zien ten opzichte van 2022. Dit bedrag is onderverdeeld in 5 miljard aan loonkosten en € 3,7 miljard aan niet-loonkosten. Dit resulteert in een belastingvoordeel van € 1,8 miljard, waarvan € 1,4 miljard verzilverd is.

Trends en ontwikkelingen in 2023:

De huidige ontwikkelingen in de maatschappij resulteren in twee belangrijke trends van 2023: Innovaties op gebied van Artificial Inteligence (AI) en energietransitie. Ontwikkelingen op gebied van AI en het inzetten hiervan wordt steeds belangrijker. In het jaar 2023 hebben organisaties ruim 7.000 R&D-arbeidsjaren ingezet voor R&D gericht op AI, of waarbij dit al gebruikt werd. Dit geeft een stijging van 60% weer ten opzichte van vijf jaar terug.

Ook focust Nederland zich op de energietransitie. Organisaties hebben in 2023 ongeveer 4.000 R&D-arbeidsjaren ingezet voor R&D met de focus op waterstof. Dit resulteert in een stijging van 91% ten opzichte van vijf jaar terug. WBSO subsidie draagt hierdoor bij aan het ontwikkelen en innoveren van de huidige maatschappij.

Hezelburcht staat klaar om u te adviseren

Bent u na het lezen van de groeiende cijfers van WBSO geïnteresseerd in het voordeel dat u kunt genieten? Verken uw mogelijkheden in 2024! De specialisten van Hezelburcht staan klaar om u te adviseren. U kunt vrijblijvend contact opnemen om uw mogelijkheden te bespreken!

Hulp of advies nodig bij WBSO subsidie?

Vul uw gegevens in, we staan u graag te woord:
Zodra u op Verstuur klikt, gaat u akkoord met ons Privacybeleid.
Bedankt voor uw bericht. Wij zijn verheugd dat we u mogen helpen met WBSO subsidie.
Oops! Something went wrong while submitting the form.