>
WBSO vragenbrief

WBSO vragenbrief

Heeft u een vragenbrief ontvangen in de portal van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)? Dat is heel normaal. RVO stuurt vragenbrieven naar aanvragers omdat er nog onduidelijkheden zijn over één of meerdere projecten. RVO wil tenslotte zeker weten dat de WBSO subsidie naar de juiste projecten gaat. Het kan ook zijn dat RVO vragen heeft over de bedrijfsstructuur of over het personeel.

Wat is een WBSO vragenbrief?

Een WBSO vragenbrief bevat– zoals de naam al laat doorschemeren – een aantal vragen. Deze vragen zijn in de meeste gevallen gericht op het technische gedeelte van een WBSO aanvraag. Is het innovatief genoeg? Zijn de ‘technische knelpunten’ goed omschreven? Denk daarbij aan de verwachte problemen, de risico’s, de onzekerheden en de uitdagingen. Projecten met kosten en uitgaven kunnen ook vragen verwachten om die kosten en uitgaven toe te lichten. Dat gaat namelijk vaak om grote bedragen.

Hoe voorkomt u een vragenbrief?

Dat is lastig. Er komt veel kijken bij het aanvragen van WBSO subsidie en RVO is kritisch. Maar door een aantal praktische tips toe te passen, kunt u de kans op een vragenbrief wel verminderen:

Kort en bondig omschrijven van technische details

Probeer zoveel mogelijk technische details te omschrijven, en doe dit zo duidelijk mogelijk. Door technische knelpunten en oplossingsrichtingen kort en bondig te omschrijven is het voor de lezer - de medewerker van RVO dus - sneller te begrijpen.

Voorkom onnodige informatie

Logischerwijs is het beter om onnodige informatie achterwege te laten, maar dat is soms moeilijk als aanvrager. Wat voor u belangrijk is, is voor het verkrijgen van WBSO subsidie misschien minder belangrijk. Maatschappelijke doelstellingen bijvoorbeeld. Dat is voor u zeer belangrijk, maar voor het verkrijgen van een innovatiesubsidie zoals de WBSO is dat veel minder relevant.

Het innovatiegehalte moet hoog zijn

Aanvragers beschrijven vaak veel technische informatie van hun project, maar vergeten vaak te omschrijven wat die techniek dan zo innovatief maakt. RVO houdt er ook niet van als er veel bestaande technieken en onderdelen worden samengevoegd, in plaats van dat de aanvrager alles zelf ontwikkelt. Duidelijk formuleren wat de innovatie is en wat het die innovatie zo technisch vernieuwend maakt, dat is cruciaal!

Hulp bij het beantwoorden van een vragenbrief

Heeft u een WBSO vragenbrief ontvangen? Twijfelt u of u de vragenbrief goed genoeg kunt beantwoorden? Onze WBSO-specialisten weten wat RVO wil zien, en wij helpen u graag bij het zo goed mogelijk beantwoorden van uw WBSO vragenbrief.

Hulp of advies nodig bij WBSO subsidie?

Vul uw gegevens in, we staan u graag te woord:
Zodra u op Verstuur klikt, gaat u akkoord met ons Privacybeleid.
Bedankt voor uw bericht. Wij zijn verheugd dat we u mogen helpen met WBSO subsidie.
Oops! Something went wrong while submitting the form.