>
WBSO verrekenen via de aangifte

WBSO verrekenen via de aangifte

U heeft een WBSO-beschikking (ook wel S&O-verklaring genoemd) binnen! Geweldig! Nu is het zaak om het voordeel te verrekenen. Als belastinginstrument wordt de WBSO subsidie verrekend via de belasting die u moet betalen. Geen centen op de bank dus, maar u houdt meer geld over omdat u minder belasting hoeft te betalen. Bedrijven met personeel op de loonlijst verrekenen de WBSO via de loonheffing. En zelfstandigen verrekenen de subsidie via hun inkomstenbelasting.

WBSO verrekenen via de loonheffing

Op de S&O-verklaring staat het maximale bedrag dat u kunt verrekenen via de loonheffing. Het is namelijk niet altijd mogelijk dat u het volledige bedrag in één keer toepast. U verrekent de afdrachtsvermindering zoveel mogelijk in de aangiftes van de loonheffing van de tijdvakken waarin de S&O-werkzaamheden zijn uitgevoerd. Vaak bent u dan al begonnen met de werkzaamheden, dus om te voorkomen dat er veel correcties moeten plaatsvinden, wordt het subsidiebedrag vaak evenredig verdeeld over de resterende maanden van de aanvraagperiode. Indiende loonheffing niet voldoende was om de volledige WBSO-subsidie te verrekenen, dan mag u het verrekenen met daaropvolgende maanden binnen hetzelfde kalenderjaar.

WBSO verrekenen via de aangifte inkomstenbelasting

De S&O-aftrek neemt u op in uw aangifte van de inkomstenbelasting. U past het voordeel dus in één keer toe. Zelfstandige ondernemers moeten minimaal 500 S&O-uren maken om in aanmerking te komen voor WBSO. Dus blijkt achteraf dat u toch minder dan 500 uren heeft gemaakt? Doe dan tijdig een mededeling bij RVO. Zij trekken de verklaring in en u kunt de aftrek niet meer verrekenen via de inkomstenbelasting.

WBSO ‘mededeling van de realisatie’

Een verplichting nadat u de WBSO hebt toegepast is om na afloop van het kalenderjaar de WBSO-realisatiemededeling te doen. Uiterlijk 31 maart moet u uw werkelijk gerealiseerde S&O-uren en eventueel gemaakte kosten & uitgaven indienen bij RVO. Doet u dit niet? Dan gaat RVO ervan uit dat u geen S&O-uren en kosten & uitgaven heeft gemaakt en dan kunt u een boete ontvangen. U hoeft alleen geen realisatie mededeling te doen wanneer u een zelfstandige ondernemer bent en meer dan 500 S&O-uren heeft gemaakt.

Hulp of advies nodig bij WBSO subsidie?

Vul uw gegevens in, we staan u graag te woord:
Zodra u op Verstuur klikt, gaat u akkoord met ons Privacybeleid.
Bedankt voor uw bericht. Wij zijn verheugd dat we u mogen helpen met WBSO subsidie.
Oops! Something went wrong while submitting the form.