Ook ZZP’ers kunnen van fiscaal voordeel genieten met WBSO subsidie

De WBSO subsidie biedt aantrekkelijke fiscale voordelen voor ondernemers. Toch blijkt uit recente cijfers dat maar weinig zelfstandigen (ZZP’ers) gebruik maken van deze regeling. Behoort u tot de groep zelfstandigen en investeert u in innovatie en speur- en ontwikkelingswerk (R&D)? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor WBSO subsidie. Ontdek hier welke mogelijkheden er voor u zijn.

ZZP’ers in 2020

In 2020 hebben ruim 20.000 bedrijven WBSO subsidie toegekend gekregen, hiervan was slechts 6,5% ZZP’er, aldus het WBSO jaarverslag van 2020. Volgens het CBS waren er in 2020 ongeveer 1,1 miljoen ZZP’ers, dit van een totaal van ruim 2 miljoen bedrijven in Nederland. Ofwel, slechts 0,1% van de ZZP’ers heeft gebruik gemaakt van het voordeel van de WBSO-regeling.

De ervaring leert dat veel ZZP’ers diverse redenen hanteren om geen WBSO aan te (willen) vragen: het kost bijvoorbeeld te veel tijd/moeite of ze denken dat ze (vanwege de omvang van hun bedrijf) hier toch geen aanspraak op kunnen maken. Een gemiste kans: ook ZZP’ers kunnen slim gebruik maken van het fiscale voordeel van de WBSO. We zetten de meest voorkomende argumenten om geen gebruik te maken van de WBSO uiteen en waarom dit juist wél interessant is:

“Een aanvraag opstellen kost veel werk.”

Een aanvraag opstellen kan inderdaad veel tijd en werk vergen. RVO is streng bij het controleren van bijvoorbeeld de uren- en projectadministratie bij een aanvraag. Gelukkig zijn er partijen die u hierbij kunnen ondersteunen, waaronder de specialisten van Hezelburcht. Zij zorgen ervoor dat alle benodigde documenten voor uw aanvraag op orde zijn, dit scheelt u tijd en heel wat kopzorgen.

“De WBSO regeling is voor mij financieel niet interessant genoeg.”

Een positieve beschikking levert vrijwel altijd fiscaal voordeel op: een positieve beschikking levert in 2021 een vaste aftrek van € 13.188 op waarbij startende* ZZP’ers een aanvullende aftrek van € 6.598 ontvangen. In het minst gunstige geval is dit n 2021 een netto-voordeel van € 4.892 voor een bestaande ZZP’er of € 7.340 voor een startende ZZP’er. Afhankelijk van in welke belastingschijf u valt kan het netto-voordeel oplopen tot € 6.528 voor bestaande ZZP’ers en € 9.794 voor startende ZZP’ers.

*U bent een starter wanneer uw onderneming jonger is dan vijf jaar, maximaal vier maal inhoudingsplichtig is geweest óf minder dan drie maal een S&O verklaring heeft verkregen.

“Ik ben maar een kleine zelfstandige, wat ik doe is geen rocket science”

Het belangrijkste criterium waarop op uw project wordt beoordeeld is innovativiteit, ongeacht de grote van het project. Dit houdt in dat hetgeen u gaat ontwikkelen technisch nieuw is voor u. Uiteraard valt niet alles hieronder. Er zijn waslijsten te vinden in de WBSO-handleiding van wat hier niet onder valt. Ook blijft het moeilijk om te omschrijven wat “technisch nieuw” precies betekent. De omschrijving die hierbij het dichtstbij komt, volgens de handleiding, is het volgende:

“Technisch nieuw betekent dat er sprake is van een onderzoekscomponent in het project of de aanwezigheid van technische onzekerheden of risico’s omtrent het bereiken van het resultaat.”

Daarnaast zijn sommige ZZP’ers ervan overtuigd dat ze minder snel een positieve WBSO beschikking krijgen omdat hun project niet interessant genoeg is om te ondersteunen. Niets is minder waar. Integendeel; aanvragen van zelfstandigen worden meestal sneller en vaker positief beschikt dan aanvragen van ondernemingen die personeel in dienst hebben.

Twijfelt u over de innovativiteit van uw project? Of weet u niet zeker of hetgeen u gaat ontwikkelen technisch nieuw is? De specialisten van Hezelburcht adviseren u hier graag over.

“Ik heb het te druk voor speur- en ontwikkelingswerk.”

Zoals al eerder aangegeven komt er veel kijken bij een WBSO-aanvraag: naast het indienen van de aanvraag gaat er ook veel tijd zitten in het bijhouden van een project- en urenadministratie en het doorgeven van de realisatie. Dit valt te leren en kan makkelijker gemaakt worden door handige hulpmiddelen. In de IT-sector wordt er vaak al gebruik gemaakt van programma’s als Jira of Github voor het bijhouden van projectvoortgang en -wijzigingen. Dit soort programma’s zou u ook in kunnen zetten. Nog handiger is het inschakelen van hulp: onze Compliance Officers zijn bijvoorbeeld zeer bedreven in het ondersteunen van WBSO-aanvragers bij hun project- en urenadministratie.

Tot slot kan ook een goede timing het verschil maken: heeft u op het moment minder of geen klantopdrachten lopen? Investeren in technologieën, productieprocessen en platforms kan dan zeer lucratief zijn.

Optimale ondersteuning bij uw WBSO-aanvraag

Wat uw beweegreden ook zijn om geen gebruik te maken van de regeling, het aanvragen van WBSO subsidie kan ook voor u als ZZP’er zeer interessant zijn. Onze specialisten adviseren graag over de kansrijkheid van uw project, zo bent u er zeker van dat u geen fiscaal voordeel misloopt. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze WBSO specialisten.

Spar met een specialist!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op en ontdek de mogelijkheden van de WBSO voor uw bedrijf!

Meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie over de WBSO!

?