WBSO 2018 – de trends

WBSO 2018 – de trends

22/7/2019
WBSO 2018 – de trends

Eerder berichtte wij al over de WBSO terugblik 2018. De indrukwekkende cijfers laten zien hoe populair de WBSO regeling is en dat deze flink bijdraagt aan de innovatiekracht van Nederland. Minstens net zo interessant als deze algemene cijfers zijn de meer specifieke data en bevindingen.

Trend digitale technologie

Veel organisaties die gebruik maken van WBSO, houden zich bezig met ICT en softwareontwikkeling (computer- en informatiewetenschappen). Maar liefst 5.591 van de 20.280 bedrijven vielen in 2018 binnen dit technologiegebied.

WBSO trend ICT

Bron: Jaarverslag WBSO 2018: Focus op research and development, Rijksoverheid.

Het is vooral opmerkelijk om te zien hoeveel projecten zich richten op Machine Learning. Verder zijn Kunstmatige |ntelligentie (AI) en Blockchain ook zeer populair en flink toegenomen. Het aantal social media en mobile devices projecten zijn daarentegen juist afgenomen.

Trend Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals (SDGs) zijn de doelen die gesteld zijn door de Verenigde Naties (VN) en door alle 193 VN-lidstaten zijn aangenomen. SDGs-termen zoals veiligheid, klimaat en ziekte – zijn veel terug te vinden in WBSO projecten. Dat is goed terug te zien in onderstaande grafiek.

WBSO trends

Bron: Jaarverslag WBSO 2018: Focus op research and development, Rijksoverheid.

Bijzonder veel projecten lijken te maken te hebben met het thema ‘veiligheid’. Maar de term is vrij breed, zo vallen bijvoorbeeld ook voedselveiligheid en cyberveiligheid hieronder.

Meer informatie?

Benieuwd naar de ervaringen van onze specialisten? Of wilt u graag meer informatie over de WBSO in het algemeen? Onze specialisten staan u graag te woord.

Onze tip naar aanleiding van deze bevindingen; wees vooral een trendzetter! Alle innovatieve onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten komen mogelijk in aanmerking voor WBSO!

Spar met een specialist en ontdek de mogelijkheden!

Hulp of advies nodig bij WBSO subsidie?

Vul uw gegevens in, we staan u graag te woord:
Zodra u op Verstuur klikt, gaat u akkoord met ons Privacybeleid.
Bedankt voor uw bericht. Wij zijn verheugd dat we u mogen helpen met WBSO subsidie.
Oops! Something went wrong while submitting the form.