WBSO en klinisch onderzoek: zijn de richtlijnen in de farmaciebrief van 1998 nog passend?

WBSO en klinisch onderzoek: zijn de richtlijnen in de farmaciebrief van 1998 nog passend?

10/6/2024
WBSO en klinisch onderzoek: zijn de richtlijnen in de farmaciebrief van 1998 nog passend?

De farmaciebrief is een brief dat de voorwaarden schetst voor klinisch onderzoek en uitbesteed klinisch onderzoek dat in aanmerking komt voor de WBSO subsidie. Deze brief moet de toegang tot de WBSO verbeteren voor farmaceutische bedrijven die klinisch onderzoek uitvoeren. De farmaciebrief stamt echter uit 1998 en de farmaceutische sector heeft zich sinds die tijd flink door ontwikkeld. De vraag rijst of de farmaciebrief nog wel aansluit. Minister Adriaansens van Economische zaken en Klimaat heeft een kamerbrief gestuurd met een rapport en haar reactie daarop.

Wat is de farmaciebrief?

De farmaciebrief dient ter verduidelijking over welke vormen van klinisch onderzoek en uitbesteed klinisch onderzoek in aanmerking komen voor de WBSO subsidie. Sinds 1998 wordt de farmaciebrief al gebruikt met als doel de toekenning van WBSO te verbeteren voor bedrijven die klinisch onderzoekuitvoeren.

Bevindingen in het rapport

Opdrachtnemers van uitbesteed klinisch onderzoek krijgen ook WBSO subsidiedankzij de farmaciebrief

Doorgaans kan alleen de partij die zelf de S&O-werkzaamheden uitvoert WBSO aanvragen. En dankzij de farmaciebrief kan een opdrachtnemer bij uitbesteed klinisch onderzoek ook WBSO subsidie ontvangen. De opdrachtnemer moet dan wel aantoonbaar invloed hebben op de technisch inhoudelijke invulling van het onderzoek.

Uit het rapport blijkt dat aantonen van betrokkenheid van de opdrachtnemer bij klinisch onderzoek nogal ingewikkeld is. En dit compliceert de uitvoering van de farmaciebrief door RVO. Er zijn namelijk veel partijen betrokken binnen verschillende momenten in ontwikkelprocessen van geneesmiddelen en dat maakt het bijzonder lastig om aan te tonen wie welke inbreng levert.

Maar een klein aandeel van WBSO subsidie wordt via farmaciebrief toegekend

De farmaciebrief zorgt ervoor dat opdrachtnemers van klinisch onderzoek meer mogelijkheden hebben tot het verkrijgen van WBSO subsidie. In 2022 betrof het aandeel € 6,77 miljoen, dat is slechts 3,5% van het totale WBSO gebruik binnen de farmacie.

Minister Adriaansens concludeert dat het effect van de farmaciebrief vrij beperkt is. Dit omdat de farmaciebrief maar weinig gebruikt wordt en het feit dat prijs niet doorslaggevend is bij de keuze om S&O uitte voeren in Nederland.

WBSO evaluatie 2018 - 2022

De WBSO wordt dit jaar weer geëvalueerd, dit keer over de periode 2018 – 2022. De uitkomsten van dit onderzoek over de farmaciebrief worden hierin meegenomen. De evaluatie, alle uitkomsten daarvan, worden naar verwachting begin 2025 gepubliceerd.

Hulp of advies nodig bij WBSO subsidie?

Vul uw gegevens in, we staan u graag te woord:
Zodra u op Verstuur klikt, gaat u akkoord met ons Privacybeleid.
Bedankt voor uw bericht. Wij zijn verheugd dat we u mogen helpen met WBSO subsidie.
Oops! Something went wrong while submitting the form.