WBSO subsidie en alles wat u moet weten over de vragenbrief

WBSO subsidie en alles wat u moet weten over de vragenbrief

10/7/2022
WBSO subsidie en alles wat u moet weten over de vragenbrief

Iedereen die een aanvraag indient voor WBSO subsidie loopt het risico op het ontvangen van een vragenbrief van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Klinkt spannend, maar als u goed voorbereid bent is er niks aan de hand. In dit artikel geeft Hezelburcht advies over wat een vragenbrief inhoudt en hoe u de kans op het ontvangen van zo’n brief kunt verkleinen.

Wat is een WBSO vragenbrief?

De vragenbrief is een verzoek om aan de hand van een aantal vragen één of meerdere projecten toe te lichten. Meestal zijn dit vragen op technisch inhoudelijk niveau, maar u kunt ook vragen verwachten die bijvoorbeeld betrekking hebben op het personeel of de bedrijfscultuur. Waarom krijgt u de vragenbrief? Dit heeft simpelweg te maken met dat RVO dan nog geen goed beeld heeft van de mate van innovatie van een project. Met behulp van een aantal vragen wordt er meer technische details gegeven over de opgevoerde projecten. Naast inhoudelijke vragen, is het ook mogelijk dat er wordt gevraagd nader toelichting te geven over de kosten en uitgaven die zijn opgegeven voor een bepaald project. Het opvoeren van kosten en uitgaven kan tenslotte om grote (subsidie)bedragen gaan.

Tijd en expertise

Het beantwoorden van een WBSO-vragenbrief kan een tijdrovende klus zijn. Daarnaast vergt het ook zekere technische expertise en zal er input vanuit de medewerkers moeten komen om de beantwoording op te stellen. Tijd en energie die u liever in iets anders steekt. Ofwel, idealiter voorkomt u een vragenbrief en als u hem wel ontvangt bent u het liefst zo min mogelijk tijd en energie kwijt aan de beantwoording ervan. Met de onderstaande tips verkleint u de kans op een vragenbrief in het geval u zelf de WBSO aanvraag schrijft. Wilt u de kans op een vragenbrief zo klein mogelijk houden en zeker zijn van een complete en duidelijke WBSO aanvraag? Schakel dan Hezelburcht in voor advies en ondersteuning!

Enkele tips bij een WBSO vragenbrief

Let op de (technische) details

U verkleint de kans op een vragenbrief door bij het opstellen van uw WBSO aanvraag extra aandacht te besteden aan de technische details waarin de nieuwheid en technische innovatie duidelijk beschreven worden. Wij raden u aan om de technische zaken, denk hierbij aan knelpunten en oplossingsrichtingen, beknopt en to-the-point te beschrijven.

Less is more

De maatschappelijke context en relevantie is erg belangrijk voor de aanvrager. Vaak voelt het daarom voor de aanvrager nuttig om deze uitgebreid te beschrijven. Deze beschrijvingen voegen echter minder toe voor het verkrijgen van WBSO-subsidie. Wijd daarom niet te lang uit over informatie welke minder relevant is voor de aanvraag en probeer onnodige informatie het liefst helemaal te voorkomen.

Duidelijke omschrijvingen en kort & bondig

Inhakend op de tip ‘less is more’ raden wij u ook aan om de gehele aanvraag kort en bonding te houden. Wij zien vaak gebeuren dat er een te uitgebreide technische beschrijving wordt gegeven van een project, zonder dat exact duidelijk wordt in hoeverre de aanvrager dit zelf ontwikkelt. Dit heeft als gevolg dat RVO niet overtuigd is van de technische input van de aanvrager. In sommige gevallen is RVO zelfs van mening dat bestaande technieken en componenten simpelweg worden samengevoegd. Wees daarom kort en bonding in wat uw project innovatief maakt: de problematiek en oplossingsrichtingen moeten hiervoor voldoende innovatieve ontwikkeling bevatten. Een duidelijke en beknopte formulering en beschrijving van de technische details is van groot belang voor het succes van uw aanvraag!

WBSO advies of ondersteuning nodig?

Zoals u heeft kunnen lezen gaat er veel tijd en energie zitten in het beantwoorden van een vragenbrief. Daarnaast kan het beantwoorden ervan complex zijn, wat vervolgens de nodige stress oplevert. Het liefst voorkomt u daarom het ontvangen van een vragenbrief. Schrijft u zelf uw WBSO aanvraag en ontvangt u zo’n brief? Dan ondersteunen wij u graag bij het beantwoorden van de vragen. Of wilt u de kans op een vragenbrief verkleinen? Laat u dan ondersteunen door de specialisten van Hezelburcht bij het opstellen van een sterke en kansrijke WBSO aanvraag!

Hulp of advies nodig bij WBSO subsidie?

Vul uw gegevens in, we staan u graag te woord:
Zodra u op Verstuur klikt, gaat u akkoord met ons Privacybeleid.
Bedankt voor uw bericht. Wij zijn verheugd dat we u mogen helpen met WBSO subsidie.
Oops! Something went wrong while submitting the form.