Dit kunt u verwachten van de WBSO in 2023

Inhoudelijk verandert de WBSO niet in 2023, wel valt het budget hoger uit dan in 2022. Gezien de (alsmaar hoger wordende) inflatie is deze verhoging hard nodig. Uit een kamerbrief van minister Adriaanse blijkt namelijk dat de inflatie in 2023 en de jaren daarna een nog grotere invloed zal hebben op de WBSO. Wij hebben deze kamerbrief doorgenomen, dit is wat u in 2023 van de WBSO kunt verwachten:

De WBSO subsidie in 2023

Het vaste budget is € 1.281 miljoen, dit wordt aangevuld met € 27 miljoen uit 2021 en € 62 miljoen door onderuitputting van voorgaande jaren. Bij elkaar opgeteld resulteert dit in een totaal budget van € 1.370 miljoen voor 2023.

Plan een WBSO-adviesgesprek in

De tarieven en percentages zijn hetzelfde gebleven

Voor 2023 zijn de parameters voor de WBSO hetzelfde gebleven:

  • Tarief eerste schijf: 32%
  • Tarief eerste schijf starters: 40%
  • Grens eerste schijf: € 350.000,-
  • Tarief tweede schijf: 16%

Het geraamde budget voor 2023 bedraagt € 1.383 miljoen. Dit is ruim € 62 miljoen meer dan de raming voor 2022. Met de ongewijzigde parameters komt dit uit op een geschat tekort van € 13 miljoen.

Wat gaat de overheid doen aan dit tekort?

De overheid gaat de bestaande budgetsystematiek niet veranderen en dus ook de parameters niet aanpassen om zo het tekort voor 2023 te dekken. Wel zijn ze van plan om eventuele te korten voor 2024 te dekken middels de budgetsystematiek. Een mogelijke oplossing is om het budget te verhogen, maar als dat niet gebeurt dan is het eventueel noodzakelijk om de percentages of schijfgrootte aan te passen om zo uitputting van de regeling te voorkomen.

Dit zijn de gevolgen voor 2024 en daarna

Doordat de loonkosten en prijzen (alsmaar) hoger worden, zullen ook de S&O-loonkosten en kosten & uitgaven hoger uitvallen. Dit kan leiden tot nog hogere tekorten in 2024 en de jaren daarna. Het is dan eventueel nodig om de genoemde parameters naar beneden aan te passen.

Stabiele parameters zijn van groot belang voor de WBSO, maar ook voor een stabiel innovatie- en investeringsklimaat. Gelukkig is de overheid zich bewust van het belang hiervan. Minister Adriaanse is daarom nu ook in gesprek met minister van Financiën Sigrid Kaag om voor 2024 en daarna een (meer) structurele oplossing te bieden voor het verwachte tekort.

Spar met een specialist over de WBSO

Uiteraard is dit allemaal nog maar een voorspelling voor de aankomende jaren. Of de effecten van de inflatie ook op deze manier zullen uitpakken zal de tijd leren. Wij houden ondertussen de WBSO voor u in de gaten en zullen bij nieuwe ontwikkelingen een update plaatsen.

De WBSO blijft het belangrijkste fiscale instrument voor ondernemend Nederland. Wij berekenen graag hoeveel WBSO-voordeel uw project oplevert zodat u de regeling maximaal benut. Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze specialisten!

Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Heeft u vragen over de WBSO in 2023? Onze specialisten staan u graag te woord. Plan een vrijblijvende kennismaking in voor meer informatie door te bellen naar 088 495 20 00 of laat uw gegevens via onderstaand formulier achter:

Meer weten?

Neem contact met ons op!

?