Meer WBSO-voordeel in 2021 | Prinsjesdag 2020

Op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, presenteerde het kabinet traditiegetrouw haar plannen voor het komende jaar. De Miljoenennota en Rijksbegroting voor 2021 brengen positief nieuws voor de Wet bevordering , speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Meer budget en daarmee meer WBSO-voordeel!

Tot 25% stijging in WBSO-voordeel

In 2021 stijgt het budget voor de WBSO naar € 1.438 miljoen. Een stijging naar 40% van het percentage in de eerste schijf (was 32%) is waar het budget voornamelijk aan zal worden besteed. Ook voor startende bedrijven stijgt dit percentage: namelijk van 40% naar 50% in 2021. De bovengrens van de eerste schijf blijft komend jaar € 350.000,- aan S&O-kosten en alles daarboven blijft voor 16% in aanmerking komen voor S&O-afdrachtsvermindering.

De voordeelpercentages voor bedrijven zijn daarmee in 2021 als volgt:

  • Tarief 1e schijf: 40%
  • Tarief 1e schijf starters: 50%
  • Grens 1e schijf S&O-(loon)kosten: € 350.000
  • Tarief 2e schijf: 16%

Mogelijk verbreding voor softwareontwikkeling

Of en hoe de definitie van Speur- en Ontwikkelwerk in het kader van de WBSO kan worden verruimd als het gaat om porgrammatuur-ontwikkeling, onderzoekt de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat hoewel het belang van ICT in innovatie steeds meer toeneemt en een inhoudelijke verschuiving zichtbaar is, WBSO tegenwoordig niet optimaal aansluit met ICT-innovaties in de praktijk. De staatssecretaris wil daarom onderzoeken of het mogelijk is om ook het toepassen van Artificial Intellicence (AI) en Machine Learning (ML) te ondersteunen en niet alleen ontwikkelingsprojecten binnen deze toepassingen. Zij onderzoekt ook of modellering en simulatie door middel van ICT-tools binnen de WBSO zou kunnen passen.

Meer weten over deze wijzigingen? Neem contact op!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Contact

Meer weten over de wijzigingen van de WBSO in 2021? Neem gerust contact op. Onze specialisten staan u graag te woord!

Meer weten?

Neem contact met ons op!

?